Sands China memperoleh pinjaman AS bilion daripada syarikat induk
toto

Sands China memperoleh pinjaman AS$1 bilion daripada syarikat induk

Sands China meminjam AS$1 bilion daripada syarikat induknya Las Vegas Sands Corp (LVS) apabila iklim ekonomi Macau menjadi lebih sejuk dengan kesan Keluaran SGP akibat Covid-19.

Pinjaman itu perlu dibayar balik pada 2028 dan tidak akan dikenakan sebarang penalti jika ia dibayar lebih awal daripada masa.

Menurut LVS, ia akan memberikan pinjaman kepada Sands China untuk SGP prize menyokong modal kerja dan tujuan korporat am kumpulan itu.

LVS berkata perjanjian pinjaman itu menyerlahkan keyakinannya dan Sands China terhadap potensi pertumbuhan jangka panjang Macao, dan ketersediaan pinjaman itu meningkatkan lagi kunci kira-kira dan kecairannya.

Berita mengenai pinjaman itu datang apabila kasino di bandar itu, sumber pendapatan utama Macao, ditutup kerana kerajaan mengarahkan semua perniagaan yang tidak penting untuk menutup pintu mereka dalam usaha untuk Pengeluaran SDY membendung penyebaran varian Covid-19 Omicron yang berkobar pada 18 Jun, melonjakkan kes yang disahkan kepada lebih 1,500.

Ini berikutan lebih daripada dua setengah tahun penurunan drastik dalam hasil bagi pengendali permainan bandar itu, apabila bilangan pelawat merosot akibat novel coronavirus.

Bulan lalu, hasil perjudian kasar (GGR) untuk Macau hanyalah MOP 2.48 bilion berbanding MOP 22.17 pada Januari 2020. Sebelum Macao menutup sempadannya, GGR bulanan minimum ialah MOP 20 bilion.